Goed voorbereid op de foto

Binnenkort ga je op de foto. En omdat een goede voorbereiding het halve werk is, heb ik het e.e.a. voor je op een rijtje gezet.

Voor de shoot

Wat trek ik aan?

Dat ligt er maar net aan wat je met de foto’s wilt. Ga je altijd netjes of formeel gekleed? Doe dat dan ook voor de foto. Ben je een casual type, draag dan iets wat minder formeel is. Trek kleding aan die bij jou en de gelegenheid past. Neem gerust een extra setje kleding mee, dan kijken we samen wat goed past of we fotograferen je gewoon in beide sets.

Ga je met meer personen of zelfs met de hele familie op de foto, stem dan de kledingstijl en de kleuren op elkaar af. Met groepen is het extra belangrijk dat je de kleding rustig houdt. Vermijd dus drukke prints en patronen en hele felle of fluorescerende kleuren. Kies voor kleding in dezelfde kleuren en tinten. Zorg ervoor dat je kleding schoon en gestreken is en lekker zit, als jij je prettig voelt in je kleding, zie je dan terug in de foto.

Make-up

Wat betreft de make-up: wees voorzichtig met crèmes en foundations met hoge spf factor of met glans en glitters. In de studio, maar ook buiten is flitsen soms nodig en dat gaat niet lekker samen met deze producten.

Gebruik je make-up of wil je oneffenheden wegwerken, dan werkt een wat mattere foundation het beste voor een mooi portret. Voor realistische foto’s van jou op dit moment: overdrijf het niet.

Sieraden

Grote of prominente sieraden leiden af van waar het in de foto om gaat: jou.

Brillen

Ben je brildragend? Afhankelijk van de sterkte en of het plus- of minglazen zijn is er meer of minder zichtbare reflectie. Gelukkig zijn er wel wat trucjes voor om dit zo weinig als mogelijk storend te laten zijn. Wat jij kunt doen? Zorg dat je bril goed schoon is voor de shoot.

Tijdens de shoot

Ik sta nooit goed op foto’s

Maak je geen zorgen, iedereen kan goed op de foto staan. Ik stel je op je gemak en geef poseeraanwijzingen. Het is nog nooit ‘niet’ gelukt, dus ook met jou gaat het lukken.

Ik heb een buitenshoot gepland maar de zon schijnt niet

Geen probleem, integendeel zelfs. Buiten fotografeert het ’t fijnst als er ook wat wolken zijn, dat geeft mooi zacht licht en daar worden jouw foto’s mooier van. Regent het echt pijpenstelen, dan moeten we de shoot verzetten of uitwijken naar een binnenlocatie of. Overigens heb ik zelfs in parkeergarages mooie portretten kunnen maken.

Ik ben ziek, wat nu?

Sinds we te maken hebben met Covid-19 is de wereld veranderd. Waar we voorheen voor een verkoudheidje niet thuisbleven, is dat nu helemaal anders. Heb je dus verkoudheidsklachten of ben je onlangs in contact geweest met iemand met corona? Dan kan de afspraak niet doorgaan. Blijf thuis en we maken gewoon een nieuwe afspraak.

Na de shoot

Wat gebeurt er na de shoot?

Ik schiet altijd een ruime hoeveelheid beeld. Uit de beelden maak ik een grove selectie; is een foto niet helemaal scherp, of sta je met je ogen dicht? Dan vallen die foto’s af. Deze selectie plaats ik in een online galerij, zo kun jij op je gemak de foto’s bekijken. Je kiest dus zelf het de foto’s die bij jou shoot zijn inbegrepen. Wil je juist advies van mij bij het maken van je keuze? Dat kan natuurlijk ook, dan stemmen we jouw keuze samen af.

De gekozen foto’s loop ik nog een keer extra na; ik doe een lichte portretretouche en verwijder eventuele tijdelijke oneffenheden als pukkeltjes. De geretoucheerde foto’s ontvang je in hoge en lage resolutie. De lage resolutiefoto’s zijn geschikt voor online gebruik, de hoge resolutiefoto’s gebruik je voor print en drukwerk.

Ik heb een pakket gekozen, maar wil nu toch graag meer foto’s

Teveel leuke foto’s om te kiezen? Geen probleem, ook als je achteraf liever meer foto’s wilt kan dan, extra foto’s zijn los bij te bestellen. Wil je veel extra foto’s, dan kijk ik altijd wat voor jou het voordeligst is: de losse foto’s bijkopen of toch achteraf het pakket upgraden.

Waar kan ik de foto’s allemaal voor gebruiken?

Bij de foto’s krijg je een z.g. licentie voor eigen gebruik. Dat betekent dat je de foto’s kunt gebruiken om ze af te drukken, te delen op social media, je website of blog. Eigenlijk voor alles waarbij je jezelf of je familie wil laten zien. Ben jij superblij met je foto’s en wil je dat aan anderen laten weten? Noem gerust mijn naam of tag me als je ze op social media plaatst.

Mag ik de foto’s ook weggeven?

Wil jij jullie foto’s cadeau geven aan bijvoorbeeld je ouders? Natuurlijk mag dat!  Wil je de foto’s gebruiken voor reclamecampagnes van andere bedrijven, neem dan even contact met me op voor eventuele aanvullende licenties.

Heb je andere vragen voorafgaand aan je shoot? Bel of mail me, dan spreken we alles nog even door, zijn we goed voorbereid en wordt de shoot een feestje!